donderdag 15 oktober 2009

Testen 2


Op deze foto ziet u een ei, vastgebonden met een touw, ingesmeerd met boter en een tomaatje en een ajuintje...

Constructie. Het ei wordt met het touw rond een ijzen baar gehangen.

Bovenaanzicht, ijzenbaar met ei

De pan werd direct aangezet. Eerst smolt de boter door de warmte, de tomaat en de ajuin vielen erin. daarna smolt ook het ijs en het ei viel erin.

In deze proefopstelling was de schelp en het touw niet eetbaar, dus hebben we dit maar verwijderd.

De ijzen staaf bleef maar smelten door de warmte...

Uiteindelijk is het toch gelukt. Het was echt eetbaar.

Conclusie: de bedoeling was dat het touw door het ijs zou schuiven door het gewicht van het ei.
Het ei was te ligt en het touw te dik. Plaatselijk aan het touw krijg je een grote druk. wanneer de druk stijgt, stijgt ook de temperatuur = p.v/T = cte. Het ijs rond het koort smelt, het koort zakt erdoor, en vriest dan direct terug vast door het overtollige ijs dat er rond zit.
Op deze mannier zou het koortje er door moeten gaan.
Het ijs en de boter lekten in het begin op de pan, dit maakte verschillende ksssst geluiden.
Beter de pan niet te snel aanzetten of veel stiller, (het fornuis stont op maximum)
Als je de schelp in iets eetbaar veranderd en het touw, bvb bislook dan was alles direct eetbaar.
Men kan eventueel kruiden doen in het ijzen baar
test: kot 15-11 rond 12.40

Geen opmerkingen:

Een reactie posten