
What is FoodPairing?
QuickTour:
Website,
Het verhaal van food pairing begint in 1992, waar een wetenschapper van één van de grootste aromabedrijven in de wereld, Francois Benzi aan het rondwandelen is in de tuin van een congrescentrum in Erice. Hij was daar omdat in de jaren ’90 om de 2 jaar in Erice een meeting werd gehouden waarbij chefs en wetenschappers van gedachten wisselden. Wetenschappers zoals Herve This of chefs zoals Heston Blumenthal behoorden ook tot de genodigden.Terwijl Francois Benzi in de tuin rondliep, rook hij ineens jasmijn. En jasmijn voor iemand uit de aroma wereld heeft een link met indool (een aromatische molecule). Daarop dacht hij verder; indien ik dit zou combineren met een ander product dat ook indool bevat zoals varkenslever, wat zou het effect zijn? Zo gezegd zo gedaan en de 2 pasten heel goed samen.Een paar jaar later was Heston Blumenthal aan het experimenteren met chocolade en zoute ingrediënten zoals gedroogde ham, kaviaar,…. En vooral kaviaar en chocolade gingen goed samen. Hij contacteerde terug Francois Benzi, ze deden een aroma analyse van beide producten en opnieuw zaten zowel in chocolade als kaviaar een aantal dezelfde aroma’s.Op dat ogenblik is een hypothese naar voor geschoven dat voeding bij elkaar past als ze belangrijk aroma’s gemeenschappelijk heeft.Als men dus de belangrijke aroma’s weet van bijv. kiwi, dan moet men gewoon op zoek gaan naar andere voedingsproducten die dezelfde aroma’s bevatten. Omdat dit veel werk vraagt, heeft men een website online geplaatst (www.foodpairing.be) waar men direct de mogelijke combinaties van bijv. een product als kiwi kan zien. kiwi gaat bijv. goed samen met oester zoals je kan zien in de figuur.De bedoeling van food pairing? Mensen inspireren. Food pairing wil aanzetten tot meer experiment in de keuken.Niet dat het allemaal zo eenvoudig is. Vakmanschap is nog altijd noodzakelijk. Want hoeveel je van elk van de smaakvervangers nodig hebt, staat nergens vermeld. Bovendien heeft iedere smaakvervanger weer nieuwe smaakbestanddelen.Food pairing is in België het geesteskind van Bernard Lahousse (”food chemist”) en Lieven De Couvreur (”creative engineer”), de mannen achter Foodfordesign. Lieven en Bernard zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze maken al bijna twee jaar furore met hun onderzoek naar de relatie tussen eten, wetenschap en design.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten